Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 5 im. Mieszka I w Ostrowie Wielkopolskim w dniach od 12 do 17 marca 2017 roku gościli w włoskiej miejscowości Corniglio. Do tej niewielkiej miejscowości przybyli uczniowie i nauczyciele z pięciu krajów Europy, aby podzielić się doświadczeniem i dobrymi praktykami w ramach projektu „Healthy Minds of Europe”. Podczas spotkań nie zabrakło też promowania zdrowego stylu życia.
Wizyta we Włoszech była kolejnym etapem międzynarodowych działań prowadzonych przez szkoły z sześciu krajów Unii Europejskiej: Polski, Wielkiej Brytanii, Grecji, Włoch, Chorwacji i Cypru.
Pierwsze spotkanie odbyło się w Polsce, w listopadzie 2016 roku. Polski zespół ze Szkoły Podstawowej nr 5 im. Mieszka I w Ostrowie Wielkopolskim składał się z nauczycieli: Agnieszki Organisty, Izabeli Gołdyn, Arkadiusza Maja oraz uczniów: Natalii Kowalczyk i Aleksandra Szczuraszka. Najmłodsi uczestnicy projektu zostali wytypowani na podstawie konkursu polegającego na stworzeniu logo projektu „Healthy Minds of Europe”.
- Od samego początku nasz skład miał ręce pełne pracy. Działania prowadzone w Szkole Podstawowej w Corniglio rozpoczynały się od samego rana i trwały aż do późnych godzin popołudniowych. Ten czas wykorzystywany był w pełni. Nasi nauczyciele prowadzili zajęcia, które miały na celu przybliżyć obcokrajowcom rzeczywistość szkolną w Polsce. Oprócz ukazania systemu edukacyjnego, w którym funkcjonujemy, ważnym elementem była również historia naszego kraju. Istotna jest, bowiem świadomość tego, co wpłynęło na naszą współczesność – mówi Dorota Cieśla, dyrektor SP nr 5 w Ostrowie Wielkopolskim.
Wspólnymi siłami nauczyciele z różnych krajów prowadzili warsztaty rozwijające wiedzę i kompetencje uczniów. Oprócz lekcji dotyczących nawyków żywieniowych starożytnych Greków czy Rzymian, na tapecie znajdowały się takie ciekawostki, jak wykład o historii wina i jego wpływ na kulturę europejską, a także wspólne pieczenie chleba. Uczniowie mogli poznać smakołyki typowe dla kuchni różnych krajów biorących udział w projekcie, a także ocenić ich walory smakowe oraz zdrowotne.
- Bardzo istotne były spotkania koordynatorów w trakcie, których porównywane były elementy funkcjonowania szkolnictwa w każdym z uczestniczących w projekcie krajów. Prezentacje i dyskusje miały na celu wymianę doświadczeń i obserwacji z punktu widzenia nauczycieli. Podsumowano także postęp realizacji dotychczasowych zadań i zaplanowano dalsze działania – dodaje dyrektor szkoły.
Włoska szkoła zorganizowała również turnieje oraz zawody sportowe, które propagowały systematyczną aktywność fizyczną. Uczniowie oraz nauczyciele mieli okazję poznać dyscypliny i gry sportowe realizowane na tamtejszych zajęciach wychowania fizycznego. Dodatkowo postawiony został nacisk na piesze wycieczki po malowniczych górskich szlakach okolic Corniglio.