O tym, że ferie wcale nie muszą być nudne przekonali się uczniowie naszej szkoły z klas
III-V. Z inicjatywy dyrektor szkoły Urszuli Twardowskiej w dniach 21-22.02.2024 r.
w kuchni naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne. Młodzi kucharze pod bacznym okiem szefa kuchni - Pana Macieja Bierły - oraz pań kucharek, własnoręcznie przyrządzały domową pizzę oraz kruche ciasteczka. W tym celu zostały zakupione wszystkie potrzebne do przeprowadzenia warsztatów produkty oraz przygotowano stanowiska pracy dla każdego dziecka. Zajęcia składały się z trzech części:
1. Przygotowania do pracy, podczas którego dzieci poznały temat zajęć, zapoznały się
z dostępnymi produktami, przepisami kulinarnymi oraz zadbały o higienę rąk i swoje stanowiska pracy.
2. Przyrządzania potraw pod nadzorem Pani Dyrektor i pracowników kuchni szkolnej.
3. Degustacji przyrządzonych smakołyków oraz porządkowania stanowisk pracy po skończonym gotowaniu.
Dzieci pełne zaangażowania wsypywały składniki do misek, robiły zaczyn, zarabiały ciasto oraz własnoręcznie dekorowały wykonaną pizzę i słodkości. Dzięki takim zajęciom uczniowie mogli się zintegrować, rozwinąć swoje pasje kulinarne i samodzielność pracy
w kuchni. Warsztaty przebiegły w miłej atmosferze wzajemnej współpracy. Zwieńczeniem kulinarnych zmagań była degustacja oraz otrzymany z rąk Pani Dyrektor Dyplom Młodego Kucharza. Dziękujemy serdecznie Pani Dorocie Śniegockiej za ufundowanie fartuszków
i czapek kucharskich dla uczestników szkolnych warsztatów kulinarnych.