Oświadczenie Prezydenta Miasta w sprawie hali sportowo - widowiskowej

19-12-2017

OŚWIADCZENIE

Szanowni Państwo, Drodzy Mieszkańcy, w związku brakiem porozumienia pomiędzy BM SLAM Stal a Klubem Sportowym Stal podjęłam decyzję o rozpoczęciu procedury budowy nowej hali widowiskowo – sportowej przez Miasto. Sprawę budowy hali przy ulicy Kusocińskiego, ze względu na brak spełniania warunków określonych przez Miasto, uważam za zamkniętą.

Do tej pory, jako Prezydent Miasta, zrobiłam wszystko, by do rozpoczęcia budowy hali doszło i nadal taki jest mój cel. Hala
w Ostrowie to temat, który przewija się od niemal 20 lat. Jeszcze nigdy w historii Miasta do tego tematu nie podchodzono z taką determinacją, a budowa hali nie była aż tak realna:

- znaleźliśmy zabezpieczenie finansowe, tj. 24 miliony złotych,

- zweryfikowaliśmy dokumenty związane z planowaną inwestycją – dokumentację, zarówno budowlaną, jak i wykonawczą pod kątem możliwości ogłoszenia postępowania przetargowego zgodnego z prawem zamówień publicznych,

- wybraliśmy bank, który miałby sfinansować realizację projektu,

- ustaliliśmy inwestora zastępczego, czyli CRK,

- przeprowadziliśmy procedurę związaną z decyzją Rady Miejskiej w sprawie możliwości poręczenia przez Prezydenta Miasta zobowiązań związanych z budową.

Tak więc Miasto w stu procentach wywiązało się ze swoich zobowiązań wobec tej inwestycji.

Jestem bardzo rozczarowana, że mediacje pomiędzy BM Slam a KS Stal nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Podkreślam raz jeszcze – jako Prezydent Miasta zrobiłam wszystko, by do rozpoczęcia budowy hali przy ulicy Kusocińskiego doszło. Byliśmy przygotowani
i w każdej chwili gotowi na rozpoczęcie inwestycji, jeśli tylko właściciel hali i Klub Sportowy Stal dojdą do porozumienia.

Jako Prezydent Miasta czekałam wystarczająco długo na finał rozmów pomiędzy Klubem Sportowym Stal a właścicielem nieruchomości. Jestem człowiekiem poważnym i czekałam na poważne decyzje.

W styczniu zaproponuję Radzie Miejskiej konkretną propozycję w tej sprawie – budowę nowej hali na terenie należącym do Miasta – przy ulicy Wojska Polskiego.

Teraz nadszedł czas, by wziąć sprawy w swoje ręce.

Z poważaniem,

Beata Klimek, Prezydent Miasta Ostrowa Wielkopolskiego