Ilustracja do artykułu: Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

23-06-2022

W czerwcu grupa uczniów klas 1-3 Szkoły Podstawowej nr 7 i Szkoły Kwitnącej Myśli, wspólnie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, które zorganizowane zostały w „Kulisach Lata” w Lewkowcu. Warsztaty prowadziły Panie Aneta Kulikowska i Dorota Tomczak.


Rozmawialiśmy na temat zasad zdrowego odżywiania, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich produktów unikać i dlaczego warto o to zadbać. Upiekliśmy chleb, przygotowaliśmy pastę, której składnikami były jajka, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek, koperek, zielona pietruszka. Zrobiliśmy frużelinę z truskawek, upiekliśmy ciasteczka.
Wspólne gotowanie i jedzenie może uświadomić dzieciom, że mają wpływ na to, co jedzą i zachęcić je do poznawania nowych produktów i smaków. Zajęcia odbyły się w ramach projektu „Zdrowie na talerzu”, realizowanego w naszej szkole.

Projekt edukacyjny realizowany w jest ramach Konkursu Mikrodotacji Wielkopolska Wiara 2021
i dofinansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.x