Ilustracja do artykułu: Nie wyrzucaj, ugotuj coś z tego!

Nie wyrzucaj, ugotuj coś z tego!

02-12-2022

Ostrowianie uczą się jak być zero waste! Za nami już trzecie warsztaty gotowania ze składników, które z pewnością wylądowałyby w koszu. Spotkania prowadzi Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki o gotowaniu bez marnowania. 

W czwartek odbyło się trzecie z czterech spotkań zero waste. Uczestnikom towarzyszył uśmiech, niesamowita atmosfera, aromatyczne zapachy oraz pyszności wyczarowane ze składników, które na co dzień nie są w pełni wykorzystywane w kuchni. 

W Polsce wśród najczęściej marnowanych produktów są: pieczywo, wędliny, owoce, warzywa oraz nabiał. To właśnie trafia do kosza w naszych domach. Warsztaty mają na celu edukację ekologiczną mieszkańców, by jak najmniej produktów żywnościowych lądowało w śmieciach. Dodatkowo pozyskana wiedza w zakresie zero waste pomaga ograniczyć konieczność częstych zakupów, co prowadzi do oszczędności w domowym budżecie.

- Warsztaty gotowania bez marnowania żywności to cenna lekcja dla każdego z nas. Tak gotowały nasze babcie i tak powinniśmy gotować i my. Cieszę się, że ostrowianie chcą być ekologiczni. Doskonale pokazuje to liczba oddanych głosów na ten projekt w Ostrowskim Budżecie Obywatelskim (było ich aż 1660!), ale przede wszystkim wypełniona sala podczas spotkań - mówi Beata Klimek, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego.

Wyjątkowe spotkania w duchu zero waste prowadzi Sylwia Majcher - edukatorka ekologiczna, dziennikarka, autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”. Prowadzi warsztaty oraz szkolenia poświęcone ekologii i niemarnowaniu jedzenia. Osobowość jest znana ze swoich gościnnych występów w Dzień Dobry TVN, Pytanie na Śniadanie, Radio Zet, Onet Rano, gdzie porusza kwestie związane z niemarnowaniem jedzenia oraz gotowania w myśl zasady zero waste.

Prowadząca znów zaskoczyła uczestników ostrowskich warsztatów niebanalnymi i ekologicznym rozwiązaniami w kuchni. Tym razem ostrowianie wspólnie przygotowali gofry z wodą po gotowaniu ciecierzycy i pastą paprykową, pizze z patelni z keczupem z dojrzałych bananów oraz na deser trufle z ciecierzycy. 

Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał w prezencie woskowijkę. Woskowijki to naturalne opakowania do żywności mające zastąpić folię spożywczą, aluminiową lub jednorazowe pojemniki plastikowe. Jest to rodzaj bawełnianej szmatki nasączonej specjalną mieszaniną na bazie wosku pszczelego, w którą można owijać żywność aby ją przechować lub transportować. Woskowijki idealnie nadają się do przechowywania chleba, kanapek, warzyw, owoców, serów, przekąsek, do przykrycia miseczki lub kubeczka. Są wielokrotnego użytku.

Już teraz zapraszamy na ostatnie, wyjątkowe spotkanie z cyklu zero waste w Mikołajki, 6 grudnia, godzinie 17:00 w Centrum Aktywności Lokalnej. Gwarantujemy świąteczną atmosferę i pyszne potrawy. Warto ze sobą zabrać słoiczki, ponieważ największa atrakcją będzie samodzielne przygotowanie granoli, którą będzie można zabrać do domu i obdarować bliskich.

Zadanie „Organizacja ekologicznych warsztatów edukacyjnych – zero waste w kuchni” jest realizowane w ramach Ostrowskiego Budżetu Obywatelskiego. Zadanie zwyciężyło w VII edycji Ostrowskiego Budżetu Obywatelskiego w kategorii zadania edukacyjne i uzyskało 1660 głosów mieszkańców Ostrowa Wielkopolskiego.

Regulamin i szczegółowe informacje na temat warsztatów można znaleźć na stronie internetowej umostrow.pl/zero-waste lub pod numerem telefonu 062 58 22 504.


Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.x