3mk Arena Ostrów stała się sceną wyjątkowego wydarzenia, które połączyło pasję do gotowania z lokalnym smakiem i kreatywnością. Festiwal Kulinarny „Ostrów od kuchni” przyciągnął najlepszych restauratorów z regionu, a konkurs „Jabłko po ostrowsku” okazał się prawdziwym popisem kulinarnej pomysłowości.
- Arena Ostrów. To była prawdziwa kulinarna podróż i uczta dla podniebienia. Nasze lokalne restauracje to prawdziwe perełki. Jestem zachwycona jaką kreatywnością i pomysłowością wykazaliście się podczas konkursu „Jabłko po ostrowsku”. Jestem przekonana, że Festiwal Kulinarny “Ostrów od kuchni’ na stałe wejdzie w kalendarz imprez organizowanych przez 3mk - zaznacza Beata Klimek, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego.
W jury konkursu "Jabłko po ostrowsku" zasiedli Beata Klimek, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego, Jacek Jędrzejak, Katarzyna Bosacka, Magdalena Westa i Justyna Muzyka.
– W walce między sercem, a mózgiem zawsze wygrywa żołądek. Próbowałem, testowałem i smakowałem kilkunastu dań z jabłkiem jako członek jury konkursowego. Osobiście też bardzo lubię gotować. Ja jestem zachwycony tym festiwalem, bo byłem bardzo głodny - Jacek Jędrzejak “Dżej Dżej”.
Serca jury podbiła restauracja Limba Catering swoją monoporcją z kawiorem jabłkowym. Na drugim miejscu podium uplasowała się Okólna 9 - Sala Bankietowa, która urzekła rosołem z kaczki, perliczki i gęsi z pierożkiem z kaczką i jabłkiem. Trzecie miejsce zajęło Bistro Na Talerzu za pierogi z jabłkiem.
- Wykonałam monoporcję z ganaszem waniliowym. Do tego był mus jabłkowy oczywiście na kruchym spodzie korzennym, a całość przykrywał kawior zrobiony z jabłka - wyjaśnia Paula Domagała, Limba Catering.
Na festiwalu prezentowali się restauratorzy z Ostrowa Wielkopolskiego i okolic. Byli to:
-
Restauracja Polonia
-
Bistro Arena
-
Burgerownia Paśnik
-
Crepe&Cafe
-
Limba Catering
-
White Bear Coffee Ostrów Wielkopolski
-
Bar & Rest Zameczek
-
Restauracja Guarana
-
Hotel & Restauracja Bankietowa Ostrów Wielkopolski, Bianco Sala Bankietowa w Ostrowie Wielkopolskim oraz Okólna 9 - Sala Bankietowa
-
Restauracja-Hotel "Pod Dębami"
-
Sanacja Cafe & Rest
-
Jesionowy Dwór z Gutowa
-
Bistro Na Talerzu
-
Gościniec Zębcowski
-
Bistro Lawenda - Obiady domowe
-
Pizzaveloce.pl
Pokaz sushi zaserwował sushi master Dawid Kupijaj z Ukiyo Sushi.
Partnerami wydarzenia byli:
-
Cherry Gifts
-
Intermarche Ostrów Wielkopolski
-
Lazur
-
Piekarnia MIMA
-
AutoPartner Garcarek
-
ZMK Delikates
-
WAZA Poland - Kolekcja Porcelany Polskiej.