Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 4 im. Królowej Jadwigi w Ostrowie Wielkopolskim, p. Renata Spodzieja wzięła udział w spotkaniu prasowym oraz w debacie poświęconej jakości żywienia dzieci w polskich szkołach. O edukacji żywieniowej w Warszawie dyskutowali m.in. pracownicy naukowi Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak i dr hab. Anna Harton, a spotkanie prowadziła znana z programu 36,6 p. Ewa Drzyzga. Okazuje się, że wsparcie finansowe dla szkół to nie wszystko, bowiem ważne są działania edukacyjne i rola rodziców, którzy mają decydujący wpływ na to co dzieci jedzą, a szkoła powinna budować świadomość na temat tego, jakie produkty zawierają niezbędne wartości odżywcze, a jakich należy unikać, aby wyeliminować chorobę XXI wieku, jaką niewątpliwie jest otyłość i powikłania z nią związane.
Źródło: Szkoła Podstawowa nr 4