Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że na terenie miasta i powiatu ostrowskiego od początku lutego 2017r. do dnia 10.05.2017r. odnotowano 23 przypadki zachorowań na ostre wirusowe zapalenie wątroby typu A, w tym 18 osób zamieszkałych w mieście i 5 osób zamieszkałych na wsi. Wśród nich było 12 mężczyzn (w wieku od 17 do 57 lat), 9 kobiet (w wieku od 23 do 48 lat) i 2 dzieci (5 i 12 lat).
Wszystkie osoby chore były hospitalizowane na oddziałach zakaźnych. Stan hospitalizowanych na dzień 10.05.2017r. wynosi 3 osoby.
Liczba osób przebadanych w kierunku p/ciał anty HAV IgM na dzień 10.05.2017r. wynosi 517, a zaszczepionych p/WZW A wzrasta z każdym dniem – szacuje się, że na dzień 10.05.2017r. jest to ok. 500 osób.
„Wirusowe zapalenie wątroby typu A szerzy się głównie drogą pokarmową, poprzez zakażone produkty żywnościowe (zwłaszcza produkty nie poddane skutecznej obróbce termicznej), a także przez wodę zakażoną przez osoby wydalające HAV z kałem, nie poddaną skutecznym zabiegom dezynfekcyjnym. Do zakażenia może dochodzić również drogą kontaktów seksualnych (zwłaszcza homoseksualnych) oraz rzadko poprzez krew, drogą naruszenia ciągłości tkanek. Ze względu na czasowe występowanie wirusów w jamie nosowo – gardłowej, do zakażeń sporadycznie może dochodzić również drogą kontaktową” – opracowanie na podstawie literatury Choroby zakaźne i pasożytnicze – epidemiologia i profilaktyka – Wiesław Magdzik, Dorota Naruszewicz – Lesiuk, Andrzej Zieliński.
Wirusowe zapalenie wątroby typu A często nazywane jest żółtaczką pokarmową lub chorobą „brudnych rąk”. Najwięcej wirusów znajduje się w kale, dlatego przestrzeganie elementarnych zasad higieny, a przede wszystkim dokładne i systematyczne mycie rąk zapobiega rozprzestrzenianiu się zakażeń. W zakładach produkujących i rozprowadzających żywność niezbędne jest stosowanie środków dezynfekcyjnych (do dezynfekcji rąk, toalet itp.), natomiast w przypadku kontaktu z nieopakowaną żywnością bezwzględne stosowanie rękawiczek jednorazowych.
Należy podkreślić, że najskuteczniejszą formą profilaktyki WZW A są szczepienia ochronne, które w tym przypadku są szczepieniami zalecanymi. Serokonwersja – czyli wytworzenie przeciwciał po szczepieniu, występuje u prawie 100% osób zaszczepionych, a odporność po szczepieniu jest bardzo długa i utrzymuje się ok. 20-30 lat.
Inspekcja sanitarna niezwłocznie po powzięciu informacji o podejrzeniu lub zachorowaniu na wirusowe zapalenie wątroby typu A, przeprowadza z osobą chorą szczegółowy wywiad epidemiologiczny, z którego stara się pozyskać informacje dotyczące kontaktów z innymi osobami, wyjazdów poza miejsce zamieszkania (krajowych i zagranicznych) oraz ustalić, co te osoby spożywały w okresie od miesiąca do dwóch przed zachorowaniem. Z wywiadów epidemiologicznych, typuje się obiekty żywnościowo – żywieniowe, wskazane przez pacjentów jako lokale, w których osoby chore spożywały posiłki lub się zaopatrywały. W tych właśnie obiektach przeprowadza się kontrole.
W trakcie prowadzenia działań przeciwepidemicznych w ognisku WZW A – Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje wzmożony nadzór nad: jakością wodą i ściekami – w tym zakresie przeprowadzono 9 kontroli, warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia – w tym zakresie przeprowadzono 28 kontroli, higieną dzieci i młodzieży oraz oświatą zdrowotną – w tym zakresie przeprowadzono 8 kontroli i wizytacji. Wszystkie kontrole zawierały w swej treści elementy promocji zdrowia oraz edukację w zakresie dróg szerzenia i sposobów zapobiegania WZW A. Informacje przekazywane są w formie ustnej, pisemnej oraz poprzez ulotki.
Od momentu zakażenia do wystąpienia objawów chorobowych mija od 15 do 50 dni (średnio 30 dni). Na tej podstawie Inspekcja Sanitarna obejmuje nadzorem epidemiologicznym i przekazuje do nadzoru lekarskiego wszystkie ustalone osoby z kontaktu. W uzasadnionych przypadkach wskazane jest wykonywanie badań laboratoryjnych.
W dniu 25.04.2017r. odbyło się spotkanie Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego z udziałem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego oraz Dyrektora Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowie Wielkopolskim ze wszystkimi lekarzami rodzinnymi, podczas którego ustalono kierunki działań oraz algorytm postępowania w przypadku osób podejrzanych, chorych oraz osób z kontaktu. Do dnia 10.05.2017r. lekarze rodzinni otrzymali informacje o objęciu nadzorem lekarskim osób z kontaktu z chorymi w liczbie 104. Niezależnie od ustalonych kontaktów, liczba osób poddawanych badaniom poszerzona jest o osoby, które miały wykonywane badania transaminaz i przeciwciał anty HAV przez zakłady pracy.
Przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej uczestniczyli w spotkaniach informacyjno – edukacyjnych organizowanych w placówkach oświatowo – wychowawczych dla rodziców oraz grona pedagogicznego.
W drodze uruchomionych linii telefonicznych na bieżąco udzielane są informacje i odpowiedzi na liczne pytania mieszkańców.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny uczestniczył we wszystkich posiedzeniach Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego i Miejskiego Centrum Zarządzania Kryzysowego.
PPIS w niniejszym komunikacie przedstawia dynamikę zachorowań wg dat zachorowania
Lp.
| Data zachorowania | Liczba osób, które zachorowały | |
1 | 06.02.2017 | 1 | |
2 | 13.03.2017 | 1 | |
3 | 14.03.2017 | 1 | |
4 | 17.03.2017 | 1 | |
5 | 27.03.2017 | 2 | |
6 | 30.03.2017 | 1 | |
7 | 02.04.2017 | 1 | |
8 | 03.04.2017 | 2 | |
9 | 05.04.2017 | 2 | |
10 | 06.04.2017 | 2 | |
11 | 08.04.2017 | 1 | |
12 | 13.04.2017 | 1 | |
13 | 17.04.2017 | 1 | |
14 | 19.04.2017 | 1 | |
15 | 21.04.2017 | 1 | |
16 | 25.04.2017 | 1 | |
17 | 26.04.2017 | 1 | |
18 | 28.04.2017 | 1 | |
19 | 03.05.2017 | 1 | |
Łącznie | 23 | ||
|
| ||
|
|
PPIS w niniejszym komunikacie przedstawia dynamikę zachorowań wg zgłoszeń do PPIS
Lp. | Data powiadomienia PSSE | Liczba osób, które zachorowały | |
1 | 03.03.2017r. | 1 | |
2 | 29.03.2017 | 1 | |
3 | 30.03.2017 | 1 | |
4 | 05.04.2017 | 1 | |
5 | 10.04.2017 | 3 | |
6 | 13.04.2017 | 3 | |
7 | 14.04.2017 | 2 | |
8 | 18.04.2017 | 1 | |
9 | 19.04.2017 | 1 | |
10 | 20.04.2017 | 2 | |
11 | 24.04.2017 | 2 | |
12 | 25.04.2017 | 2 | |
13 | 02.05.2017 | 1 | |
14 | 03.05.2017 | 2 | |
Łącznie | 23 |
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
/-/mgr farm. Tadeusz Andrzej Biliński