Biblioteka Publiczna im. Stefana Rowińskiego w Ostrowie Wielkopolskim zaprasza na spotkanie z Julitą Bator, popularyzatorką zdrowego żywienia i autorką książki "Zamień chemię na jedzenie".
Julita Bator to popularyzatorka nieprzetworzonej żywności i zdrowego odżywiania – w jej publikacjach radzi, jak wyeliminować szkodliwe składniki chemiczne z codziennego jadłospisu i jak przyrządzić smaczne, zdrowe i zarazem niedrogie posiłki dla całej rodziny. Bator jest autorką książek „Zamień chemię na jedzenie”, „Młodziej, piękniej, zdrowiej. Sprawdzone sposoby, jak dbać o urodę” oraz „Święta bez chemii”.
Julita Bator ukończyła Uniwersytet Jagielloński – z wykształcenia jest germanistką. Swoją przygodę ze zdrowym jedzeniem zaczęła z dosyć prozaicznych powodów – cała rodzina, to znaczy ona, jej mąż, a przede wszystkim trójka małych dzieci, cierpieli na chroniczne problemy ze zdrowiem. Przez lata co kilka tygodni jeździli po lekarzach, brali leki i antybiotyki, nic jednak nie pomagało – teoretycznie wszystko było w porządku, a badania nie wykazywały nic niepokojącego. Bator próbowała nawet eliminować konkretnie składniki z diety, myśląc, że może w jedzeniu tkwi problem i dzieci cierpią na jakąś nadwrażliwość lub nietolerancję pokarmową – nadal bez rezultatów. Po nieustającej, długotrwałej katordze rodzina postanowiła wyjechać na zagraniczne wakacje i dać sobie spokój z restrykcyjną dietą – jedli, co im wpadło w ręce. Ku ich wielkiemu zdziwieniu, nic złego się nie stało. Nie pojawiły się u nich żadne większe problemy żołądkowe lub infekcje. Zaintrygowana Julita Bator zaczęła zgłębiać temat.
Okazało się, że przebywając na Krecie, jedli w większości nieprzetworzoną żywność. Idąc tym tropem, Bator zaczęła czytać dostępną literaturę na temat żywności, wertować książki kucharskie i studiować etykiety w supermarketach, aby nie przerwać dobrej zdrowotnej passy rodziny. Początki były trudne – literatury było wtedy niewiele, a i przebrnięcie przez przepisy na, na przykład, domowej roboty jogurt, mąkę lub ser żółty, dotarcie do dostawców zdrowej i nieprzetworzonej w żaden sposób żywności również zajęło trochę czasu, ale było warto – Bator w końcu zwalczyła wszystkie uciążliwe problemy zdrowotne swojej rodziny. Widząc, że zdrowe odżywianie, to znaczy takie bez chemii i masy sztucznych dodatków, wcale nie jest takie trudne i ma liczne zalety, postanowiła podzielić się nabytą wiedzą z innymi.
Rezultatem są książki-poradniki, w których Julita Bator dzieli się swoją wiedzą, przepisami i obserwacjami na temat szkodliwych składników obecnych w kupowanej, przetworzonej żywności. Już pierwsza książka pod tytułem „Zamień chemię na jedzenie” okazała się bestsellerem – czytelnicy nie mogli doczekać się kolejnych zdrowych przepisów. W następnych latach ukazały się również pozycje „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy” oraz „Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta”. Julita Bator jest również autorką poradnika „Młodziej, piękniej, zdrowiej. Sprawdzone sposoby, jak dbać o urodę”, w którym zdradza naturalne przepisy na produkty do codziennej pielęgnacji, które pozwolą dużo dłużej cieszyć się nieskazitelną urodą, młodością i, oczywiście, zdrowiem.
Spotkanie odbędzie się w poniedziałek, 17 lutego 2020, godz. 17.00 w Czytelni Biblioteki Głównej przy ul. Wolności 2 w Ostrowie Wielkopolskim.